Fabels

Gepubliceerd op 27 april 2022 om 16:57

Ik merk om me heen dat er gelukkig steeds meer mensen zijn die bewust worden van het katvriendelijk verzorgen van de vacht hun lieveling. Echter, er bestaan nog veel fabels over dit onderwerp en die wil ik graag hieronder met jullie delen.

Fabel 1:

Je moet de kat elke dag kammen! Zo voorkom je dat ze veel verharen… FOUT!

Zoals ik in mijn eerdere blogs al heb uitgelegd, het verhaarproces bij een kat is heel natuurlijk. Dus hoe meer je gaat kammen (de haren los gaat maken dus) hoe meer de kat gaat verharen.

Wat je beter kunt doen is 1-2x per week de kat kammen/borstelen. Wil je echter de dagelijkse routine behouden? Gebruik dan een microvezel doekje, maak deze nat onder de warme kraan, daarna goed uitwringen en aai je kat hiermee over haar vacht. De doek fungeert dan als een soort kattentong en neemt vanzelf alle “losse” haartjes mee.

Fabel 2:

Een kat met veel haar moet je scheren voor de zomer zodat zij het niet zo warm heeft… FOUT!

De vacht van jouw kat (ook met veel haar dus!) werkt isolerend, dus in de zomer gebruikt zij deze vacht juist om zichzelf koel te houden en in de winter dus om zichzelf warm te houden. Dat is juist het mooie van vacht, het heeft een dubbele functie. Als de kat in de zomer geen vacht meer heeft, heeft ze ook kans dat oververhit raakt. Tenslotte brengt het enorm veel stress met zich mee als je katje volledig geschoren wordt.

Fabel 3:

Een kat moet je minimaal 2x per jaar ontwollen… FOUT!

Ik heb hierover eerder een blog over geschreven, zie https://www.katterij.nl/blog/817188_ontwollen-ja-nee. Gelukkig zijn er steeds meer kattentrimsters die stoppen met het ontwollen van katten en kiezen voor de katvriendelijke methode waarbij je de kat wel door de rui kan helpen, zonder direct haar vacht te verwoesten. Gebruik dus alleen maar een metalen combikam en een slickerborstel en geen harkjes met mesjes alstublieft.

Fabel 4:

Viltplekken zijn niet pijnlijk… FOUT!

Het gebeurt gelukkig niet vaak dat ik een volledig vervilte kat in mijn bus krijg maar wel een katje met bijvoorbeeld wat viltplekken. Wat is vilt eigenlijk? Vilt is kort gezegd een klit die steeds vaster en heftiger met elkaar verweven raken. Het bestaat dus echt uit haar. Uiteindelijk wordt het haar zo een vast “plakkaat” dat niet meer is uit te kammen. Viltplekken zorgen dat de huid afgesloten wordt en kan gaan “broeien”. Parasieten kunnen zich heerlijk nestelen tussen de huid en het vilt. En nog erger: De huid wordt strakgetrokken door de viltplekken, dit doet pijn en beperkt de kat in zijn/haar bewegingsvrijheid. Ik zal de katteneigenaar er nooit op veroordelen dat zij te laat een trimster hebben ingeschakeld want zoals wij ook allemaal weten: Een kat is een meester in het verbergen van pijn! De kat zal dus nooit, maar dan ook nooit aan de eigenaar laten blijken dat zij er last van heeft.

Fabel 5:

Als een kat veel last heeft van haarballen dan moet je haar kaal scheren… FOUT!

Dit is een hardnekkige fabel die ik op internet regelmatig voorbij zie komen. Er zijn uitzonderlijke gevallen bekend waar scheren door een dierenarts wordt geadviseerd. Dit is echter de laatste strohalm. De kat is dan één of meerdere keren geopereerd omdat de haarbal niet op een natuurlijke manier uit het lichaam kon komen en dus vast kwam te zitten.

Dierenarts Kelly van Amersfort zegt hier het volgende over: “Eerder een uitzondering dan regel. Als dierenarts heb ik de afgelopen jaren nog nooit een kat hoeven opereren in verband met een vastgelopen haarbal. Katten die veel verharen worden vaak teveel geborsteld of met verkeerde materialen”.
Er bestaan ook genoeg anti-haarbal producten die men uit kan proberen alvorens te kiezen voor scheren.
Zo’n drastische maatregel heeft gevolgen op de korte en lange termijn.

Ik vind het jammer dat dit advies gegeven wordt en hetgeen wat me misschien nog het meeste stoort, is dat het nu lijkt alsof dit normaal is.
Even voor de duidelijkheid : dat is het niet! We maken daarnaast ook een verschil tussen kort- en langharige katten. Met een goede vachtverzorging (niet meteen gaan scheren dus) kun je al een hoop verbeteren/voorkomen. Ook kan overmatig poetsen op jeuk duiden met een onderliggende oorzaak.”


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.