Kattentrimmer Zoetermeer e.o. 

Toen ik eenmaal had besloten om niet alleen mijn eigen roedel katten te trimmen maar ook andere katten (en eigenaren) blij te maken met een klitvrije vacht, was een mobiele trimsalon voor mij een logische keuze. Niet alleen omdat bijna alle katten omgevingsdieren zijn en een ritje in de auto als stressvol ervaren maar ook omdat in ons huis de geur van onze eigen katten (en hond) hangt. We weten inmiddels dat katten deze geurtjes meteen oppikken/ruiken waarna sommige ook hiervan in de stress kunnen schieten. Dus: mijn trimsalon komt gewoon bij jou voor de deur en ik heb de bus zo compleet mogelijk ingericht, zie foto's. Je kunt thuis, gewoon onder het genot van een kopje thee, (of voor de thuiswerkers, die gewoon door kunnen gaan met hun werk) wachten totdat je kat klaar is. 

Katvriendelijk en vachtbesparend trimmen

Vachtbesparend trimmen!

Ik hoor iedereen al denken, wat bedoelt zij hier nu mee? Dit zal ik jullie uitleggen.

De vacht van een kat heeft een functie: dat weet iedereen! Dus waarom zou je een kat volledig ontwollen of scheren als het niet nodig is? Een kat heeft namelijk zijn/haar vacht nodig en eindeloos kammen/ontwollen/scheren zorgt zelfs voor slechtere kwaliteit van de vacht. Dit houdt simpelweg in: Alles wat je niet beschadigt, hoeft zich ook niet te herstellen. Met veel kammen ontregel je de natuurlijke ruicyclus van de kat.

Dus wat doe ik dan precies?

Tijdens de trimbehandeling zal ik allereerst beginnen met de kennismaking. Daarbij gebruik ik mijn handen om eerst eens goed te voelen waar de probleemplekken zitten en de kat kan ondertussen wennen aan mijn stem en de geuren in de bus. Ik zal dus alleen de vervilte vacht en klitten uitpluizen of weg scheren. De gezonde vacht controleer ik met een grove kam of slickerborstel. Ik begin in principe altijd met het moeilijkste gedeelte en als dat klaar is bekijk ik of de kat het aankan om eventueel nog een beetje bijgeknipt/geschoren te worden. Ik las waar nodig pauzes in, om de kat gerust te stellen en ben een groot voorstander van een kat zo kort mogelijk op de trimtafel te hebben. Zodra de probleem gebieden verwijderd zijn, kan de kat weer lekker in zijn eigen omgeving zichzelf wassen en ontstressen. Het voordeel van het trimmen bij u voor de deur is natuurlijk: minder stress voor de kat en minder stress voor u.

Ik moet je alleen wel waarschuwen: Alleen de vervilte delen scheren levert veelal hele bijzondere kapsels op bij de kat! Om de huid te beschermen, is het zaak om de goede vacht te laten zitten. Vinden wij mensen dit mooi? Eh, nee! Is het beter voor de kat? Echt wel!

Ik vraag altijd om een dekentje met de geur van de kat mee te nemen in de vervoersbox, dit kan stress reducerend werken en soms wil de kat alleen het koppie onder de deken zodat ik makkelijk bij de achterzijde kan.

Als het trimmen van de kat echt niet lukt dan zal ik het baasje doorverwijzen naar een dierenarts en kan de kat onder een roesje alsnog door mij getrimd worden bij de dierenartspraktijk. Dit is altijd beter dan een kat met dwang te fixeren op de trimtafel.

Tijdens de behandeling van de kat zal ik ook direct het gebit controleren en de algehele gezondheid van de kat. Is er twijfel over de gezondheid? Wederom wordt dan het advies gegeven om naar een dierenarts te gaan.

Wist je dat van overmatig scheren de vacht niet beter wordt? Helaas zijn er nog steeds mensen die hun kat ieder jaar laten scheren of ontwollen en daar zie je dan ook vaak dat het haar brozer is, snel klit en ook vaak kleurverschillen vertoont.. Dit is ook hoe het al jaren is gegaan, maar met de vachtvriendelijke methode weet je 1 ding zeker: je hebt geen mooie kat maar wel een gelukkige! Ook hier geldt: “Het is nooit te laat om vachtbesparend te laten trimmen” Er zal wat tijd overheen gaan, aangezien de vachtcyclus waarschijnlijk wat ontregeld is. Maar met voldoende geduld kan de vacht toch nog redelijk herstellen. Hoe? Door vooral van de vacht af te blijven en alleen de klitten en vilt plekken voorzichtig te verwijderen.

Wist je trouwens dat het geld kan besparen om een vacht- huid en katvriendelijk trimster in te schakelen? De kat hoeft namelijk veel minder vaak naar een trimster (explosieve vachten daargelaten). Daarnaast krijg je altijd voldoende advies mee om de vacht zelf bij te houden. Wellicht is een bezoek aan een trimster daarna helemaal niet meer nodig!

Nog een belangrijk voordeel: omdat een kat minder vaak op de trimtafel gaat, scheelt dit stress voor jouw poezenbeest. En tsja, uiteraard is dit geen goed nieuws voor mijn eigen portemonnee maar ik heb liever een gelukkige kat dan een kat die ieder kwartaal bij me terugkomt met klitten en vilt en dus pijn.