Ontwollen ja/nee?

Gepubliceerd op 13 januari 2022 om 20:33

Helpt ontwollen en plukken tegen de rui?

Allereerst wil ik deze blog beginnen met feit dat ik dit jaar weer het kattentrimkeurmerk heb gekregen voor “katvriendelijke kattentrimster” (www.kattentrimsters.nl). En onderstaande informatie is bij deze trimsters ook te lezen op hun websites. Op deze manier willen wij dezelfde boodschap overbrengen.  

Het antwoord is bovenstaande vraag is simpel: NEE! Het zou hooguit “tijdelijk” iets van verlichting kunnen geven. Ontwollen wordt helaas nog steeds gedaan door trimmers en dit is in principe overgenomen door hondentrimmers, maar het is inmiddels al bewezen dat een vacht van een kat totaal anders is. Met zo’n ontwol harkje (bijvoorbeeld de furminator ☹) beschadig je de vacht en de huid en katten vinden deze scherpe kammen niet echt prettig. Daarnaast is gebleken dat  hoe vaker je ontwolt, hoe fragieler (en dus ongezonder) de vacht wordt. En dit resulteert weer in klitjes en uiteindelijk vilt. Kortom, val je kat alsjeblieft niet lastig met een ontwolhark en trek de vacht er niet uit… dit heeft geen enkele nut en deze behandeling is niet katvriendelijk.

Soms kan bijvoorbeeld de zijkanten iets uitdunnen de oplossing zijn. En dan bedoel ik dus niet plukken of ontwollen. Maar wel met een vachtvriendelijke kam iets meer uitkammen. Ik gebruik dan geen ontwolhark maar een metalen combikam. Meestal poeder ik dan eerst de vacht royaal in met rijstzetmeel, hierdoor is de vacht beter doorkambaar. Extra vacht voorzichtig uitkammen kan er soms voor zorgen dat de vacht niet gaat klitten of vilten. De kat verlicht ik door de vacht uit te dunnen en voorkom hiermee vilt. Nogmaals: hiervoor gebruik ik geen ontwolharken.

Helaas zijn er soms iets meer rigoureuzere maatregelen nodig. Als een kat zich bijvoorbeeld niet laat kammen door de eigenaar op de buik, oksels of borst, dan scheer ik deze iets korter. De kat hoeft je zo voorlopig niet lastig te vallen met een kambeurt. Hierdoor blijft de band tussen jou en je kat in vrede (zeer belangrijk!) Soms kies ik zelfs voor preventief de (gehele) kat scheren. Dit soort maatregelen neem ik alleen als ik de kat gezien heb en de eigenaar uitvoerig gesproken. Meestal probeer ik het eerst op de vacht besparende manier. Als dit niet werkt, neem ik tijdens mijn tweede bezoek dit soort besluiten. Liever eens of tweemaal per jaar rigoureus scheren dan om de paar weken een stresskat op tafel of een kat die elke keer totaal vervilt is.

 

Functies van de onderwol

Graag maak ik je bewust van het feit dat een kat zijn onderwol nodig heeft. Hieronder enkele redenen waarom:

  • Wolharen zorgen ervoor dat de huid en haren worden gevoed. Via deze haren wordt talg, vocht en vet getransporteerd. Dit hebben de haren en huid nodig om gezond en vitaal te blijven.
  • Wolharen functioneren als een soort thermosfles. Wanneer het warm is, houden deze haren de huid koel en beschermen het tegen de hitte en uv-straling. Terwijl tijdens winterse dagen de wolharen juist zorgen dat de kat niet onderkoeld raakt. Oftewel, de onderwol zorgt dat de temperatuur van de kat constant blijft.
  • Wolharen zorgen ervoor dat de huid niet beschadigt. Denk dan bijvoorbeeld aan langs scherpe voorwerpen lopen en vecht/speel partijtjes met andere dieren. De wolharen laten gemakkelijk los. Dit is omdat deze scherpe voorwerpen niet in de vacht kunnen blijven hangen, maar direct mee trekken.
  • Wolharen zorgen dat de huidflora niet wordt verstoord. Huidflora?, hoor ik je denken. Ja, als die beschadigt maakt dit kort gezegd de kat vatbaarder voor invloeden van buitenaf. Denk aan vatbaarder voor parasieten, ziektes, allergenen, etc. De vacht is een soort ozonlaag voor de huid. Als je die vacht wegtrekt, zit er een gaatje in deze ozonlaag.

Niet ontwollen = gezondere vacht

De meeste katten hebben helemaal geen hulp nodig met hun vacht. Elke kat kun je ontwollen, ook kortharen. Maar het is absoluut onnodig en op de lange termijn heb je juist meer haar in huis! Ik heb als trimster al heel vaak katten op de tafel gehad die jaren zijn ontwold of met de bekende Furminator bewerkt. Het resultaat is een slechte kwaliteit vacht, die snel vilt en klit of zelfs katten die het hele jaar in de rui zijn. Soms zijn er zelf kale plekken in de vacht gevallen, deze groeien nauwelijks tot niet meer aan.

Meer informatie?

Stel je vraag via onderstaand formulier of maak een afspraak om samen de vacht van je kat te bekijken en de beste behandeling te bespreken. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.