Kattentrimmer een beroep?

Gepubliceerd op 29 november 2021 om 11:48

Kattentrimmer? Is dat een beroep?

Deze vraag krijg ik heel vaak ….  en het antwoord is: JA, dit is een echt beroep en JA er bestaan ook verschillende opleidingen tot kattentrimmer.

En als je denkt dat ik alleen (half)langharige katten trim, dan kom je bedrogen uit. Er zijn zoveel verschillende soorten katten die vanwege uiteenlopende  omstandigheden hun vacht niet (meer) kunnen verzorgen… denk daarbij aan artrose, ouderdom, ziekte, stress vanwege verhuizing/gezinsverandering, etc etc… Dus het is een misvatting dat het alleen voor de “elite” bedoeld is.

Ik heb de opleiding “Kattentrimmer” succesvol gevolgd bij De Ondernemersschool en na de cursus en het boek “Een klitvrije kat, hoe doe je dat”, was ik er van overtuigd om hiermee beroepsmatig aan de slag te gaan. Omdat ik al geruime tijd fokker ben van de Siberische kat geef ik de nieuwe eigenaars veel tips en trics voor hun kitten. En soms zie ik “mijn” kittens weer terug bij mij op de trimtafel voor een heerlijke vachtbehandeling.

Dit jaar hebben mijn man en ik een 2e hands bestelbusje kunnen kopen en deze hebben wij volledig omgebouwd tot een volwaardig trimsalon. Ik kom dus bij de mensen voor de deur en de kat hoeft geen stressvolle autorit mee te maken alvorens hij op plaats van bestemming is. De eigenaar brengt de kat naar de bus, soms in een mandje en soms gewoon in de armen. Ik laat de kat altijd zelf uit zijn mandje komen, en dit is heel belangrijk: Zonder dwang! Tijdens mijn kennismaking met de kat laat ik hem eerst zijn omgeving verkennen (hij zal eventuele, niet bestaande, vluchtroutes zoeken). Met wat catnip, valeriaan of een liquid snack krijg ik meestal wel de aandacht van de kat en zodra hij aan een snoepje knabbelt kan ik ondertussen met mijn handen door zijn vacht om de “probleemplekken” te zoeken.

Ik werk katvriendelijk EN vachtbesparend. En nu hoor ik je denken, katvriendelijk? Hoe doe je dat dan? Heel simpel:

  1. Bij mij komt de kat altijd op nummer 1. Spreekwoordelijk gezegd: De kat is koning! Tijdens de trimbeurt beweeg ik dus met de kat mee. Dit houdt in dat, wanneer de kat zich omdraait, als ik net bezig ben met scheren van een klit… dan laat ik die klit even zitten en ga ik verder op de plek die de kat mij op dat moment aanbiedt. Zo blijft de kat het gevoel houden dat hij alles onder controle heeft en als hij zich weer omdraait kan ik toch weer verder met het wegscheren van die klit. Want tsja, ik wil natuurlijk ook de controle hebben.
  2. Ik gebruik geen dwang. In mijn vorige blog (Hoe pak je de kat vast? / Blog | Burkies Katsalon (katterij.nl) ) heb ik al iets verteld over scruffing en dat dit een absolute NO GO is. Een kat stevig vasthouden of muilkorven geeft veel stress, is absoluut niet katvriendelijk! en uiteindelijk win je het toch niet.
  3. Vachtbesparend: ik scheer alleen als het echt nodig is en niet omdat er een bepaald model in moet of omdat de eigenaar het graag wilt. En ja, de kat ziet er dan soms wat vreemd uit, maar geloof me, het is zoveel beter voor de kat.

Mijn collega trimsters hebben hierover ook een onwijs leuk filmpje gemaakt op Youtube en dit is zeker de moeite waard om te bekijken. Klik op: https://youtu.be/7Gm5MLe2ttQ

Er zijn heel veel verschillende trimspullen op de markt en die zullen ook best goed werken (voor de eigenaar)… maar niet voor de KAT. Denk hierbij aan de furminator of de rubberen borstel. Helaas maak je hiermee de vacht meer kapot dan je denkt.

Ook hierover heb ik eerder een blog geschreven en over welke materialen je het beste kunt gebruiken. Mijn kat verhaart zo! / Blog | Burkies Katsalon (katterij.nl)

En tenslotte als afsluiting van mijn behandeling gebruik ik de “wonderspray” van Nogga.

Deze spray ruikt niet alleen heel lekker maar beschermt de vacht tegen schade die veroorzaakt is door het borstelen. Het herstelt kapot haar en voorkomt de vorming van knopen en klitten.

En ben je benieuwd naar een vachtbehandeling? Maak een afspraak voor een kennismaking en dan kunnen we zien wat ik voor jou kan doen.

Groetjes,

Erika

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.