Mijn kat verhaart zo!

Gepubliceerd op 22 september 2021 om 14:37

Mijn allereerste blog en natuurlijk, hoe toepasselijk in deze tijd van het jaar, gaat het vooral over het "verharen" van de kat. 

De meeste katteneigenaren zitten na de zomer letterlijk met hun handen in hun haar (oftewel in kattenhaar ;)) Want de vacht van de kat verandert in de herfst naar een dikke wintervacht en dat noemen we zogezegd de "overgangsfase"

Nu ja, hoor ik je denken. Dat is toch niet zo moeilijk, dan kam of borstel ik de kat gewoon elke dag. En alles wat ik met de borstel uit de kat kam, kan niet meer op mijn kleding of bankstel komen.

Helaas, niets is minder waar! 

Doordat je dus véél haren uit de vacht trekt, verander je het mozaïekpatroon in een gesynchroniseerde vacht en daarmee bereikt het grootste deel van de vacht tegelijk het moment van groei-, overgangs- en rustfase. Dit houdt in dat als je er veel haar in 1 klap uit haalt, het dus ook weer allemaal tegelijk gaat terug groeien ... en er later allemaal weer tegelijk wordt uitgeduwd door de opvolgende vacht. En dat is iets wat je je kat niet zou willen aandoen want zo'n excessief loslatende vacht kan hij met zijn tongetje niet meer bijhouden...  En bovendien versnel je de vachtgroeicyclus door dat uittrekken. In plaats van één cyclus per jaar kan dat zo gaan leiden tot meerdere keren per jaar.

OKE, DUS WAT NU?

Stel jezelf eerst de volgende vragen:

* Is mijn kat nog wel in staat zijn vacht zelfstandig te verzorgen?

* Heeft mijn kat geen gezondheidsproblemen zoals pijn in zijn mond (tanden), gewrichtsaandoeningen zoals artrose, excessieve haaruitval, etc. 

* Heeft mijn kat last van overgewicht? Een dikke kat is namelijk niet zo goed in staat om zijn achterwerk of heupen te bereiken.

* Hoe is de bouw van mijn kat? Bijvoorbeeld een Britse korthaar is door zijn compacte bouw niet altijd even lenig en een Perzische kat heeft zijn kopconstructie niet echt mee. 

Ga alstublieft niet met ontwollend materiaal aan de gang! Of met een hele fijne kam, want deze kam trekt het oude, maar ook het nieuwe haar uit. Geen enkele borstel, kam, vachthark kan nieuwe en oude haren van elkaar onderscheiden; ze trekken alles wat loslaat mee.

'Meehelpen' met de rui door borstelen, kammen, harken, of 'masseren' met rubber noppenmateriaal werkt dus averechts!

Wat ik ook vaak zie is dat vooral de haren op de middenrug loslaten alsof ze nauwelijks verankerd zijn. Dát is ook precies het vachtdeel dat gemakkelijk bereikbaar is met borstel of kam. Door het uittrekken van levende, nog groeiende haren ontstaan er ontstekingsreacties in de haarzakjes. Gebeurt dit vaker, dan zullen de haarzakjes verbindweefselen en voorgoed 'uitgelubberd' zijn. Iedere nieuwe haar zal daardoor losser in de huid verankerd staan. Dit  zie je minder of helemaal niet onder de borst, de buik en op de pootjes. Dat komt omdat de meeste katten het niet zo fijn vinden om in de private zones geborsteld te worden. Waar de verhaarcyclus niet veranderd werd door goedbedoeld geborstel, blijft deze dus gewoon intact! 

DE TAAK OVERNEMEN OF TER ONDERSTEUNING ?

Overtuig jezelf er grondig van of de kat door zijn bouw of ander fysieke factoren echt hulp nodig heeft met de vachtzorg. Een kat verhaart nu eenmaal, en helpen op het verkeerde moment, of met het verkeerde materiaal máákt juist dat er verhaarproblemen ontstaan. Een gezond dier heeft die hulp niet nodig!

Helpen kan door eens, hooguit twee keer per week over de vacht te 'dansen' met het kleinst mogelijke slickerborsteltje (Zie afbeelding hiernaast) Maak daarbij korte streekjes, net zoals de poezentong dat doet. 

De borstelhaakjes hoeven niet tot op de huid te geraken. Doel is om alleen de losliggende haren te vangen. Een microvezeldoek of -handschoen neemt de laatste losse exemplaren mee. 

Heb je het idee dat er haren aaneen geklit zijn haal er dan zodanig de wijdgetande kam doorheen dat je maar twee, drie tanden gebruikt. Denk ook hierbij aan de werkbreedte van de kattentong.

Borstel en kam niet waar geen problemen zijn. Waar geen afwijkingen zijn, moet je ze ook vooral niet gaan uitlokken.

 

Heb je nog vragen? Of wil je een keer je kat laten trimmen waarbij ik je de tips en tricks persoonlijk kan uitleggen? Bel of mail me dan en dan kunnen we snel een afspraak maken. 

Tenslotte zou ik het leuk vinden als je een reactie hieronder plaats. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.