Wat is de rui?

Gepubliceerd op 24 maart 2022 om 21:07

Ik krijg vaak te horen van mensen: mijn kat is continu in de rui… scheer haar maar kaal (zie foto) dan heeft zij er geen last meer van. En het scheelt stofzuigen 😉 En tsja, dat is nou net wat ik dus NIET doe.

En ik zal je hieronder een aantal tips geven wat jou en je kat kan helpen.

 

Tip1       De vacht van jouw kat hoort los te zitten

Het is heel normaal dat, als je een kat aait, er altijd haar vanaf komt. Het enige wat je kunt doen is dit simpelweg accepteren. De haren zitten namelijk erg los in de haarzakjes, dus wanneer jouw kat langs een struik loopt met scherpe takjes, dan laat de vacht makkelijk los zonder dat haar tere huid beschadigt. En lieve mensen: elke kat (ongeacht welk ras) verhaart! Echter, de rassen met een dikkere vacht, zoals bijvoorbeeld een Britse korthaar, hebben veel meer haren en zullen simpelweg veel meer verliezen en nieuwe haren produceren!

Tip2       Helpt een trimbehandeling?

Als jouw kat geen vachtprobleem heeft, en dan bedoel ik klitjes of vervilting, en je wilt alleen een trimbehandeling om zij zo verhaart dan wil ik je toch uit deze droom helpen. Het is geen wondermiddel. Uiteraard zal de behandeling bij de dikke vachten van bijvoorbeeld de Britse korthaar, Ragdoll of Heilige Birmaan wel enigszins helpen, maar bedenk wel: ook na de behandeling zal je kat haar verliezen.

Tip3       Veel haar uit een kat “trekken” heeft geen nut

 Let op, en dit is echt heel belangrijk! Hoe vaker en actiever je gaat kammen, hoe meer haar los gaat laten. Een haarzakje is ervoor gemaakt om, zodra deze “leeg” is, weer een nieuw haartje aan te maken. En bedenk nou zelf, veel katten willen helemaal niet dagelijks gekamd worden. Ze poetsen al 3 a 4 uur per dag en dat is echt voldoende. Uiteraard kun je wel dagelijks met een vochtig microvezel doekje over de vacht aaien om de “dode” en loszittende haren mee te nemen. En natuurlijk met je handen voelen of je een klitje voelt en deze met duim en wijsvinger uitpluizen.

Tip4       Gebruik het juiste materiaal

Er bestaan geen kammen of borstels die de rui kunnen verhelpen, alleen maar verlichten. In mijn eerste blog ga ik uitgebreid op in en staan foto’s van de kam en slickerborstel die ik zelf tijdens de behandeling gebruik. https://www.katterij.nl/blog/729053_mijn-kat-verhaart-zo

Tip5       Plots meer verharen dan gewend

Als jouw kat plots extreem gaat verharen dan zou er wellicht een medische oorzaak achter zitten, denk maar aan gebitsproblemen, overgewicht (foto), artrose (foto), verandering in je thuissituatie (stress). Katten zijn meesters in het verhullen van pijn en laten nauwelijks iets merken, dus de vacht is vaak het eerste wat opvalt. Ik adviseer dan om eerst bij de dierenarts te laten checken of er iets medisch aan de hand is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.