Meesters in het verbergen van pijn!

Gepubliceerd op 18 februari 2022 om 15:18

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn!

In mijn vorige blog heb ik al geschreven over de maand van de gebitsverzorging maar ik wil hier graag nog iets aan toevoegen. Zo check ik tijdens een trimbeurt altijd het gebit van de kat en deze week zag ik dat de 1 van mijn kattenklantjes vuurrood tandvlees had en dat hij mogelijk daardoor zijn vacht niet goed kon onderhouden (foto hierboven is een illustratie, dus niet van deze kat). Ik heb de eigenaar daarom geadviseerd om contact op te nemen met haar eigen dierenarts, mede vanwege het feit dat Februari de maand van de gebitsverzorging is en daardoor bij veel dierenartsen een gratis check kunnen afspreken. En wat bleek? Bij deze kater en zijn broertje moesten een paar kiezen getrokken worden en tandvlees verwijderd. Gelukkig met wat ontstekingsremmers en antibioticum konden zij er weer helemaal bovenop komen, maar wat ben ik (en de eigenaar natuurlijk) dan blij dat het op tijd ontdekt is.

Wist u dat zo’n 70% van de katten van drie jaar en ouder gebitsproblemen heeft? Ze lopen hier vaak lang onopgemerkt mee rond. Heeft jouw kat een goed, pijnvrij gebit?

Als een kat ernstige problemen krijgt met zijn bek kan hij steeds moeilijker zijn eigen vacht verzorgen, zeker op moeilijke plaatsen als achter op de rug. Daar ontstaan dan gauw klitten en vilt.

Een kat verzorgt zijn vacht vooral met zijn bek. De  tong heeft kleine haakjes waarmee hij zijn haren los kamt. Soms gebruikt hij zijn tanden om klitjes los te trekken. Het speeksel dient om de haren schoon te maken en om makkelijker te kammen.

Als een kat problemen met zijn bek krijgt, kan hij zijn vacht moeilijker zelf verzorgen. 

Gebitsproblemen voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Hoe en waarmee je dit kunt doen, lees je hieronder.

 • Tandenpoetsen
  Het meest effectieve middel is tandenpoetsen. Vraag je dierenarts om een poetsinstructie, of bekijk een instructiefilmpje om het poetsen voor je kat zo aangenaam mogelijk te laten beginnen.
 • Grote ‘dental’ brokken
  Er zijn speciale, wat grotere, brokken voor je kat te koop die door hun vorm en samenstelling helpen tandplak te verwijderen en te voorkomen.
 • Vet Aquadent  in drinkwater
  Vet Aquadent is een vloeistof die je toevoegt aan het drinkwater van je kat. Het bevat xylitol en chloorhexidine, stoffen die de bacteriegroei in de mond remmen en zo de opbouw van tandplak en tandsteen tegen gaan.
 • Gebitsbehandeling
 • Heeft je kat tandsteen, is er bijvoorbeeld een tand afgebroken en wil je erger voorkomen? Dan is een gebitsbehandeling de enige oplossing. Afhankelijk van de gebitsproblemen maakt je dierenarts het gebit van je kat onder narcose grondig schoon. Hij verwijdert tandsteen, behandelt ontstekingen, polijst de boel glad en trekt de niet te redden tanden en kiezen. Na de behandeling ziet het gebit van je kat er weer helemaal fris en gaaf uit. Wil je dit zo houden, ga dan preventief te werk en begin met de gebitsverzorgende middelen. Is het tandenpoetsen aan jouw kat niet besteed? Dan zijn er altijd nog de dental brokken en Vet Aquadent voor door het drinkwater.

Tip: februari maand van gebitsverzorging

Dierenartsen hebben februari uitgeroepen tot maand van gebitsverzorging. Wil je weten hoe het gebit van jouw kat ervoor staat? Dan kun je deze maand bij de meeste deelnemende dierenartsen terecht voor een gratis check. Op de gebitsverzorgende producten krijg je korting en er worden uitgebreide instructies gegeven hoe deze te gebruiken. Meer weten? Op de site van de maand van gebitsverzorging vind je alle informatie.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.